PROF. DR. ZİYA SELÇUK VELİ VE ÖĞRETMENLERİMİZE SEMİNER VERDİ

TED KAYSERİ KOLEJİ BEYAZ BAYRAK ÖDÜLÜ ALDI
30 Kasım 2015
TED AİLESİ, ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMASI VE PLAKET TÖRENİ İÇİN DÜZENLENEN YEMEKTE BİR ARAYA GELDİ
30 Kasım 2015

TED Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi ve TEDMEM Direktörü Prof. Dr. Ziya SELÇUK, 26.11.2015 Perşembe günü, öğretmenlerimiz ve velilerimiz ile bir araya geldi. Öğretmenlerimize ‘’40 Dakikayı Yönetmek’’ konulu, velilerimize ise ‘’Gelecek İçin Perspektif’’ konulu seminer verdi.

Eğitim –öğretim uygulamasının evrensel olarak işleyişinin nasıl olması gerektiği, öğretmen ve anne babaların öğrencilere karşı yaklaşımındaki hatalar ve bu hataların nasıl düzeltilmesi gerektiği gibi konularda öğretmen ve velilerimizi bilgilendirdi.

Dokuz Tip Mizaç Model’ini, “Öğrencilerin mizaç yapılarına uygun olarak hangi öğrenciye nasıl davranılacağının belirlenmesine yardımcı olan bir model” olarak açıklayan SELÇUK, şu bilgileri verdi:

‘’Çocuklar, gençler, yetişkinler farklı farklı kişilik ve mizaç özelliklerine sahip. Kırılgan, içe dönük, doğal, meraklı, araştırmacı, titiz veya düzenli olabilirler.

Herhangi bir kişilik veya yetenek testi belli sınırlılıklar taşıyor. Dokuz Tip Mizaç Model’inde aslında her bir mizaç tipinin kanatları var ve insan eşzamanlı olarak hem bu ana mizaç yapısını taşıyabilir hem de bir kanada kayabilir. Bu da dokuz değil, 18 olur veya 27 olur.

Ama temelindeki ana faktörler dokuz tane. Bir öğretmen, öğrenci ve velinin mizacını bilirse onlara ne tür bir eğitim verebileceğini çok daha rahatlıkla tespit edip, toplumu bütün olarak ele alma şansı olur.

Öğrencinin ailesi, arkadaşı, bütün sosyal faktörler bir çocuğu etkiliyor. DTMM, bu etkileri bütünsel olarak ele almamızı sağlıyor. Hemen yarın gidip okulda uygulama olanağı da var. Bazı kuramsal testler de var ama sonra nasıl uygulanacağı konusunda bilgi vermiyor, bu nedenle DTMM hemen uygulanabilir ve sonuç veriyor. Eğitim modelinin tümü için bir model teşkil ettiğinden, biz nasıl bir insan modeli yetiştirmek istiyoruz, bu araçlar nedir, sistemi nasıl daha güçlendirebiliriz, nasıl daha uyumlu toplum geliştirebiliriz hatta toplumdaki liderlerin bile mizaç yapılarından yola çıkarak ne tür davranış yapıları geliştireceklerini kestirmek mümkün.”

Prof. Dr. Ziya SELÇUK, Dokuz Tip Mizaç Modeli Derneği yararına satışı yapılan son kitabı Rehber Benim ’i imzalayarak, veli ve öğretmenlerimizin sorularını cevapladı.