• 0 352 230 60 60

TED KAYSERİ KOLEJİ VAKFI OKULLARI TARİHÇESİ

Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk; genç Cumhuriyetin değişik kademelerinde görev alacak, yabancı dil bilen bürokratları yetiştirecek, milli bir okulun Anadolu’da kurulması düşüncesini, 1925 yılında dönemin başbakanına iletir. Bu istek ve yönlendirmeyle 31 Ocak 1928 tarihinde Türk Eğitim Derneği kurulur.

Köklü bir sivil toplum kuruluşu olan TED; zeki, ahlâklı ve çalışkan çocukların eğitimine maddi ve bilimsel katkılar sağlamayı amaç edinir. İşte bu vizyonla kurulan TED okulları bir çınar gibi büyürken bir dalı da Kayseri’de filizlendirilmek istenir. Çünkü yabancı dilde eğitim yapan Talas Amerikan Ortaokulu kapanmış ve yerine milli bir eğitim öğretim kuruluşu koymak gerektiğini düşünen Kayseri belediye başkanlarından Merhum Şahap SİCİMOĞLU, yirmi kadar hemşerimiz ve zamanın TED Genel Başkanı Suat Ballar ile bir araya gelerek kuruluş için ilk adımı atarlar.

Girişim olumlu karşılanır ve 21 Aralık 1965’te Kayseri’de bir şube açılmasına karar verilir. İlk olarak İşçi Kredi Bankasının hissedarlarından Merhum Rıfat GÖNEN’in destekleriyle Türk Eğitim Derneği Kayseri Şubesi açılır. Kayseri Belediye Meclisinin ve Merhum Belediye Başkanı Mehmet ÇALIK’ın 28 Şubat 1966 tarih ve 17 sayılı kararı ile Türk Eğitim Derneğine Kavak- yazısı olarak bilinen bugünkü yerleşke tahsis edilir.8.000m2 olan bu yerleşke daha sonra 22.000m2’ye çıkarılır. Nisan 1967’de ilk kısmın, onu takip eden yıllarda da lise kısmının inşaatına başlanarak 1968 ve 1970 yıllarında bitirilir.

24 Eylül 1966 Cumartesi günü düzenlenen bir törenle okul eğitim öğretime açılır. Açılışı, kurucular ve dönemin Milli Eğitim Bakanlığı Kültür Müsteşarı Adnan ÖTÜKEN yapar. 26 Eylül 1966 Pazartesi günü de bahçedeki törenle okul eğitim öğretime başlar. TED Kayseri Koleji, yıllar içinde verdiği başarılı mezunlarla, Kayseri’nin lider eğitim kurumu olma sıfatını kazanarak hızla büyür.

Okulun gelişmesi ve yönetim işlerinin genel merkeze bağlı şube başkanlığı tarafından yürütülemeyecek kadar artmış olması nedeniyle 18 Mayıs 1975’de yapılan Türk Eğitim Derneği Kayseri Şubesi Olağanüstü Genel Kurulunda “okulun” vakfa dönüştürülmesi kararlaştırılırmış ve merhum Mustafa ÖZBAKIR kurucu vakıf başkanı olmuştur.

Birçok özel okulun, hem kar elde ederek hayatta kalmak, hem de kaliteli bir eğitim sistemi sunmak ikilemi içerisinde, birçok eksik ile toplum önüne çıktığı günümüzde, TED Kayseri Koleji Vakfı Okulları, fiziksel alt yapısını tamamlamış, 21. yüzyılın gerektirdiği, bilgisayar ve iletişim teknolojisini, sadece müfredat gerektirdiği için değil, dev bir aile gibi gördüğü öğrencileri, velileri, mensupları ve mezunlarının da hizmetine sunmuştur.

Vakıf okulu olmasının sonucu olarak da, eğitimden elde ettiği her bir fazla kuruşu, yeniden eğitim yatırımlarına harcamış bir kurum olarak,1966 yılından günümüze ‘’ Değişmeyen tek şey, değişimdir. ’’ ilkesiyle, daha da çok değişip, gelişerek yoluna devam etmektedir. TED ailesine katılan, her bir evladını bilgi, beceri, yabancı dil, sosyal yaşantı ve dünya görüşü yönünden en iyi şekilde hazırlayarak, hayatta başarılı olmalarını sağlamıştır.

TED Kayseri Koleji Vakfı Okullarında,  kurulduğu 1966 yılından bugüne, Kayseri’nin en güzide yerinde, Fevzi Çakmak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:12 adresinde, 22.000 m2’lik kampüs alanı içinde, 19.143 m2’lik kapalı alanda eğitim ve öğretim verilmektedir. Bugün; 124 öğretmeni, 1400 öğrencisi, 80 personeliyle gittikçe büyümüş, genişlemiş modern tesisleri bünyesinde toplayarak, eğitim ve öğretimi çağın gereklerine uygun olarak yapmaya devam etmektedir.

TED Kayseri Koleji Vakfı, yalnızca okullarında kaliteli ve üstün nitelikli eğitim ve öğretim yapılmasıyla kalmayıp, 100’lerce öğrenciyi tam burslu olarak okutmuş, yurt savunmasında gözünü kırpmadan canını veren aziz şehitlerimizin ve vatan uğruna gazi olan kahramanlarımızın bize emanet ettiği çocuklarına kapılarını açmış, 3500’e yakın mezun vermiş, 100’lerce eğitimci ve öğretmeni, Türkiye’nin en başarılı öğretmenleri durumuna getirip, Milli Eğitim’e hediye etmiş bir kurum olmanın kıvancını yaşamaktadır.

Bu başarıda emeği geçen Vakıf Yönetim Kurulu Üyelerimize, okul yöneticilerimize, öğretmenlerimize, öğrencilerimize, memurlarımıza ve TED ruhu taşıyan herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bizimle aynı yolda yürüyen tüm eğitimci ve mensuplarımızı da saygıyla anıyoruz.