PROF. DR. SELİM KURTOĞLU OBEZİTE VE ERKEN ERGENLİĞİ ANLATTI

11 Aralık 2017
X.O.X TURNUVASI
12 Aralık 2017

Çocuk Endokrinoloji ve Neonatoloji Uzmanı Prof. Dr. Selim KURTOĞLU, 04 Aralık 2017 Pazartesi günü, okulumuz konferans salonunda “Obezite ve Erken Ergenlik” konulu seminer verdi. Seminere; okul yöneticilerimiz, velilerimiz ve öğretmenlerimiz katıldı.

Prof. Dr. Selim KURTOĞLU, son yıllarda çocuklarda çok sık görülen obezite ve erken ergenlik hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Selim KURTOĞLU, çocukluk çağı obezitesinin fiziksel ve psikolojik açıdan olumsuz etkileri olduğunu belirterek, bu sorun nedeniyle erişkin dönemde sağlık problemlerinin ortaya çıktığını söyledi. Çocuklardaki obezitenin tüm dünyada gittikçe artan önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. KURTOĞLU, “Çocuklar kahvaltı öğününü atlıyor ve ev yemekleri yerine sıklıkla dışarıda yemek yiyorlar. Bu beslenme tarzı, karbonhidrat, nişasta ve trans yağların vücuda girişinin artmasına neden oluyor. Ayrıca düzensiz uyku obeziteye yol açan önemli risk faktörlerinden biri. 8 saatten az uyuyan çocuklarda iştah açıcı hormonu tetikleyip, aşırı miktarda yemek tüketilmesine yol açıyor. Bilgisayar ve televizyon karşısından uzun saatler geçiren, hareket etmeyen ve sürekli atıştırma halinde olan çocukların da ortak problemi fazla kilo oluyor. Fruktozlu içecekler de karaciğerde yağlanmaya neden olarak obeziteye kapıyı aralıyor” dedi.

Prof. Dr. Selim KURTOĞLU, daha çok kız çocuklarında görülen erken ergenlik durumunda kemik yaşının ilerlediğini ve kadınlık hormonu olan östrojenin erken yaşta ortaya çıktığını ifade ederek, “Östrojen hormonu kemik gelişiminin hızlanmasına neden olmaktadır. Bu aşamada erken ergenliğe müdahale edilmezse, ‘final boy’ denilen en son boy rakamı düşmektedir. Yani çocuk yaşıtlarına göre daha kısa olmaktadır. Kadınlık hormonu östrojene çok erken yaşta maruz kalmış çocukların, gelecekte meme ve rahim kanseri olma riski artmaktadır. Bu nedenle kız çocuklarında kilonun dengelenmesi ve kilo kontrolü erken ergenliğe gidişi duraklatabilir.” diye konuştu.

Seminerin sonunda Memorial Kayseri Hastanesi Direktör Yardımcısı Uz. Dr. Murat APAYDIN ve Prof. Dr. Selim KURTOĞLU’ na okul yöneticilerimiz tarafından çiçek verildi.