Öğretmen Eğitimcisi Zuhal Yıldırım (Oxford Öğretmen Akademisi) OTA Yetkili Eğitimcisi

Okul Meclis Başkanımız Seçildi
25 Ekim 2013
TED OKULLARI 12. MÜDÜRLER TOPLANTISI
28 Ekim 2013

TED INSIGHT kulübü öğrencilerimiz öğretmen eğitimcimiz Zuhal YILDIRIM’la OTA ile ilgili röportaj yapmışlardır.
ECESU UÇAN: OTA Trainer ne demek?
Oxford Teachers’ Academy (OTA) , Oxford Üniversitesi ile Oxford Üniversitesi Yayınevi tarafından organize edilen bir öğretmen eğitimi programıdır. Bu program dünyadaki bütün İngilizce öğretmenlerine profesyonel gelişimlerini daha da ileriye götürmelerini sağlayacak kurs olanağı sunmaktadır ve kurslar yerel  ve/veya uluslararası öğretmen eğitimcileri tarafından verilmektedir.
Eğitici kurslar, katılımcıların tartışmalara katılarak kendi öğretim tecrübelerini değerlendirmelerini sağlayacak şekilde tasarlanmış olup atölye çalışmalarından oluşmakta ve aynı zamanda öğretmenlere sınıflarında kullanabilecekleri pratik fikirler sunmaktadır. OTA Sertifika programında günde ortalama 6 saat ders verilmekte ve toplam 18 saatten oluşmaktadır.
Ben de geçtiğimiz yıl Haziran ayında TED okullarından 10 meslektaşımla birlikte ‘Oxford Trainer Training’ eğitimini  aldık ve ‘Yetkili OTA Eğitimcisi’ ünvanını hak ettim.
TED Genel Merkezimiz tarafından sunulan ve British Council ve NILE kurumları tarafından verilen yurtiçinde ve yurt dışında birçok öğretmen eğitimcisi kurs programlarına katıldım ve gerek kendi okulumda gerekse Kayseri’de ve Adana’da MEB tarafından düzenlenen İngilizce hizmetiçi eğitim programlarında öğretmen eğitimcisi olarak görevlendirildim.
ETHEM DOĞAN: Şu aralar çok konuşuluyor. Siz de bunun bir parçası olarak Oxford Quality School ne demek açıklar mısınız?
Basılı materyaller, online ödevler, öğretmen eğitimleri, ölçme ve değerlendirmenin Oxford Yayınları tarafından organize edilmesini içeren bir programdır.
ZEYNEP ERDOĞAN:  TED’de ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
İlk olarak, TED İngilizce eğitiminde öncü bir kurumdur. Sadece kendi okullarına değil ülkemizdeki İngilizce öğretimine de katkıda bulunmaktadır. Örneğin, TED’in hazırladığı K12 İngilizce müfredatı Türkiye’de Talim Terbiye Kurulu onaylı tek müfredattır.
İkincisi, TED kendi öğretmenlerinden oluşturduğu bir komisyonla İngilizce ders kitabı hazırlıyor. Bu komisyonun hazırladığı  “Teddy’s Ready” isimli kitap anasınıfında kullanılıyor. Ayrıca “Teddy’s Ready” Milli Eğitim Bakanlığı tarafından devlet okullarında 3. Sınıf İngilizce ders kitabı olarak kullanılıyor. Bu komisyonda TED Kayseri Koleji İngilizce öğretmeni Gökçe Özge Tümkan Karalar da bulunmaktadır. Bu da okulumuz için ayrı bir gururdur.
Yine TED öğretmenlerinden oluşan komisyon “Crystal Kids” isimli kitabı hazırladı. Yazılan bu kitaplar 25 TED okulunda kullanılmaktadır.
Ayrıca Oxford University Press bizlerin yazdığı bu kitapların Türkiye’de satış ve pazarlamasını üstlendi. Yani bu ne demek oluyor? TED okulları dünya devlerine kitap yazıyor. Burdan şu çıkarımı yapabiliriz. Biz bir TED okulu olarak Oxford, Pearson, Cambridge, National Geographic- Heinle gibi dünya devi yayınevlerinin kitaplarını kullanıyoruz ve kendi yazdığımız kitaplar da dünya devlerinden kabul görüyor, satışını ve dağıtımını yapıyorlar.
TED Kolejleri olarak biz dünyada İngilizce öğretiminde ön plana çıkan bütün yetkin yayınevleriyle çalışarak bakış açımızı genişletiyoruz. Bir tek yayın evine bağlı kalmak İngilizce öğretiminde ufkumuzu açmayacağı için biz bütün yayınevleriyle çalışıyoruz. Böylece her türlü yeni teknikten, sistemden, seminerden haberimiz oluyor. Bu çok yönlülüktür ve İngilizce öğretimi için de vazgeçilmez bir noktadır.
TED okulları her zaman farklılıklara imza atar. Bunlardan bir tanesi de TED PORTALI. Bu TED okullarında çalışan bütün İngilizce öğretmenleri kullandığı materyalleri diğer TED öğretmenleriyle paylaşmayı ve fikir alışverişinde bulunabilmesi için, TED okulları öğretmen eğitimcileri tarafından hazırlanmış bir eğitim portalıdır. Benimde içinde bulunduğum komisyon tarafından bir sene süren hazırlık çalışmalarından sonra ortaya çıkardığımız çok önemli bir çalışmadır.
Ayrıca, tüm TED okullarında web blog çalışmaları yürütmekteyiz. Normalde diğer TED okullarında 5, 6 ve 7. sınıflarda blog kullanılıyor. Fakat bizim okulumuzda 3 ve 4. sınıflarda da blog kullanılıyor. Blog çalışmasının amacı öğrencilerimizin dil becerilerini online ortamda geliştirmek ve pratik yapmalarını sağlamaktır. Okulumuzda öğrencilerimizin okuma becerilerini geliştirmek amacıyla online okuma programları da kullanmaktayız.
TED okulları hem kendi bünyesindeki hem de Türkiye genelindeki İngilizce öğretmenlerine yönelik ELT (English Language Teaching) seminerleri düzenlemektedir. Her yıl başka bir TED okulunda düzenlenir. Geçen yıl TED Kayseri Koleji’nin ev sahipliğinde mükemmel bir seminer düzenledik. TED okullarında 200 kadar İngilizce öğretmeni katıldı. Ayrıca Kayseri’den ve diğer şehirlerden de 150 kadar İngilizce öğretmeni katılarak bizi onurlandırdı. TED her yıl yaptığı seminerlerde yurt dışından alanında dünyaca ünlü İngilizce eğitimcilerini seminer vermek üzere davet eder.
Ayrıca TED ELT Konferansları arasında ilk olarak düzenlenen poster sunumu yarışmasında da okulumuz İngilizce Öğretmenlerinden Fatma BAYSAL’ın posteri birincilik ödülü kazanmıştır.
Avrupa Birliği Hayat Boyu öğrenme programları kapsamında Comenius, e-twinning  gibi projelerle de öğrencilerimize hedef dilin konuşulduğu farklı kültürleri tanıma olanağı sağlanmaktadır.
TED Kayseri Koleji’nin İngilizce eğitiminde hedefi Avrupa Dil Standardında  vermiş olduğu eğitimi daha da geliştirerek Kayseri’de Dil eğitiminde öncülüğünü sürdürmektedir.
FATMA BAŞKAL: TED INSIGHT kulübü olarak size ve tüm İngilizce öğretmenlerimize bütün çalışmalarınızdan dolayı  teşekkür ederiz.

DSCN3160


Ansolon