ETKİLİ DİNLEME ÇALIŞMALARI

Türk Eğitim DerneğTam Eğitim Bursu Sınavı (TEB) Öğrencilerin Gösterdiği Yoğun İlgi İle Gerçekleştirildi
25 Şubat 2017
BİR BAŞARI DA SATRANÇ TAKIMIMIZDAN..
28 Şubat 2017

2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında uygulamaya başladığımız Ölçme Değerlendirme Uzmanı Şeyda Sevinç tarafından hazırlanan Etkili Dinleme Çalışmaları tüm Anasınıfı, 1 – 2 ve 3.sınıf öğrencileri ile 10-17 Şubat 2016 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Çalışmalarımızda öğrencilerimizin dikkatli dinleme, dinlediğini anlama, dinlediklerini kendi cümleleri ile ifade etme, günlük yaşam durumları ile karşılaştırma yapma, örnek verme, yaratıcılık ve problem çözme becerilerini geliştirmek hedeflenmişti.

Anasınıfı öğrencilerimize Özdilek Erdem ve Sait Munzur’un “Ay Dedeyi Saklayan Çocuk” kitabı okunarak “Bencillik” kavramı üzerinde tartışıldı. Öğrencilerimize izletilen çizgi filmde yer alan bencil davranışın ne olduğu, insanlar üzerindeki etkisi konuşuldu. Kendilerinin bu tarz davranışlarla karşılaşıp karşılaşmadıkları, bu davranışlar karşısında neler hissettikleri soruldu. Çalışma sonucunda öğrencilerin bencilliğin olmadığı bir dünyayı resmetmeleri istendi.

1.sınıflarda gerçekleştirilen çalışmada öğrencilere Feridun Oral’ın “Kırmızı Elma” kitabı dinletilerek “Yardımlaşma” kavramı üzerinde konuşulmuş, yardımlaşmanın önemi tartışılmış örnek yaşam durumlarıyla pekiştirmeleri sağlanmaya çalışılmıştır.  Çalışma sırasında öğrencilerin olayları oluş sırasına göre sıralama ve verilen örnek durumlardaki problemleri tespit ederek problemi çözme çalışmaları yaptırılmıştır.

2.sınıflarda gerçekleştirilen çalışmada öğrencilere Sara Şahinkanat’ın  “Yavru Ahtapot Olmak Çok Zor” kitabı dinletilerek “İnsanın kendi olmasının, kendini sevmesinin kendiyle barışık olmasının önemi” üzerinde konuşulmuş, örnek videolar üzerinde konuşularak öğrencilerin ana fikri bulmaları sağlanmıştır. Öğrencilerle ahtapot çizme çalışması yapılmış, kitapta bahsedilen kahramanlar olan ahtapot ve deniz yılanının özellikleri üzerinde konuşulmuştur. Hikâye kitabı “Deniz Yılanı Olmak Çok Zor” şeklinde değiştirilerek öğrencilerle tekrar oluşturulmuş, özdeğerlendirme çalışması ile öğrencilerin etkinlik sonunda kendilerini değerlendirmeleri sağlanmıştır.

3.sınıflarda gerçekleştirilen çalışmada öğrencilere Roald Dahl’ın  “Charlie’nin Çikolata Fabrikası” kitabı şubat tatilinde okutulmuş, Şubat tatili dönüşü tüm öğrencilere filmi izlettirilmiştir. Çalışmada  “Dürüst olanın her zaman kazandığı, dürüstlüğün, sabrın ve aile olmanın önemi” üzerinde konuşulmuş, örnek videolar üzerinde tartışarak öğrencilerin ana fikri bulmaları sağlanmıştır. Çalışma her sınıfta iki ders saati boyunca sürmüş, öğrencilerin grup çalışmaları yaparak yaratıcı fikirlerle önceden hazırlanan üç etkinliğe katılmaları, çalışmalarını belirtilen süre içerisinde hazırlamaları ve sınıfta sunmaları sağlanmıştır. Çalışma sonunda özdeğerlendirme formu ile öğrencilerin kendilerini ve grup çalışmalarını değerlendirmeleri sağlanmıştır.