8.SINIFLAR MİLLİ MÜCADELE MÜZESİ ZİYARETİMİZ

Öğretmenler Gününüz Kutlu Olsun
20 Kasım 2018
“ETKİNLİK KORİDORU”
21 Kasım 2018

KAYSERİ DÜŞERSE; ANADOLU DÜŞER!

İstiklal Savaşı devam ederken 1921’de TBMM’nin hükümet merkezini Kayseri’ye taşıma kararı vermesi üzerine lise binası TBMM toplantıları için hazır hale getirilir. Ancak Sakarya Savaşı’nın kazanılması üzerine hükümetin Kayseri’ye taşınması kararından vazgeçilir. Okulun son sınıf öğrencilerinin tamamı eğitimlerini yarıda bırakıp cepheye gittiği ve Sakarya Muharebesi’nde şehit düştükleri için 1921’de okul mezun verememiştir.Bu kahramanlık hikayesini şair Cahit Külebi, müfettişlik yaptığı sırada okulun kayıtlarını incelerken ortaya çıkarmıştır. Savaşta şehit düşen öğrenciler anısına okul bahçesinde bir de anıt mevcuttur.

1923 yılında okulun adı “Sultani”‘den “Lise”‘ye dönüştürüldü. 14 Ekim 1924’te Mustafa Kemal Paşa, eşi Latife Hanım ile birlikte çıktığı yurt gezisinde Kayseri’yi ziyareti sırasında Kayseri Lisesi’ni de ziyaret etti. Okulun öğrencisi Behçet Kemal’in yaptığı konuşma ile açılan törende Mustafa Kemal’i çok duygulandıran bir müsamere sergilendi. Mustafa Kemal Paşa, memnuniyetinin ifadesi olarak okula bir yağlıboya tablosunu hediye etti.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli eğitim Müdürlüğü arasında yapılan protokol neticesinde 02.05.2016 tarihinden itibaren Milli Mücadele Müzesi olarak halkımızın ziyaretine açılmıştır.

Kayseri Milli Mücadele Müzesini ziyarete giden 8.sınıf öğrencilerimiz Milli Mücadele sürecinde Kayseri Lisesinin mezun veremediğini ve bu durumun gerekçelerini yerinde görme şansı yakalamışlardır.Öğrencilerimiz Tarihi süreçte Milli Mücadelemizin önemini bir kez daha anlamış ve milli bilinç sahibi olmuşlardır.

 


Ansolon